Lodówka to bardzo istotne wyposażenie, szczególnie w małej kuchni. Wielu klientów woli lodówkę bez zamrażarki, ponieważ jest to oszczędność energii. W małej kuchni nie ma aż tyle miejsca, aby ustawić dużą lodówkę z zamrażarką, dlatego warto postawić na inny wybór. Podczas zakupów trzeba przeanalizować kilka kwestii, aby zakup lodówki był opłacalny.
Lodówka do kuchni
Pierwszym parametrem, na który należy zwrócić uwagę to wielkość lodówki, jaką trzeba wybrać. Należy najpierw zmierzyć ilość miejsca w swojej kuchni, a potem porównać z wielkością lodówki w sklepie. Dopiero potem warto sprawdzić oferty producentów, w różnych sklepach, również internetowych. Bardzo ważne jest to, ile osób liczy gospodarstwo, ponieważ od tego zależy tonaż i rodzaj jedzenia przechowywanego w lodówce. Singlom wystarczy niewielka lodówka, tylko z dwoma przegrodami, bez szuflad na warzywa i owoce. Osoby, które dużo pracują i jadają na mieście, potrzebują małej hotelowej lodówki, aby tylko schłodzić kilka butelek napoju lub włożyć kostkę masła czy kawałek sera. Natomiast rodziny z dziećmi mogą wybrać lodówkę wolnostojącą, która posiada nowoczesne regulacje cyfrowe, również dotyczące chłodzenia. Współczesne lodówki są wyposażone w gotowe szuflady, do których można włożyć każdy rodzaj jedzenia. Regulacja temperatury powoduje, że lodówka sama wyczuwa wilgoć i w razie potrzeby schładza jedzenie jeszcze bardziej.
Parametry techniczne lodówki
Najważniejsze jest to, aby lodówka była energooszczędna, ponieważ nie warto płacić wysokich rachunków za prąd. Podczas zakupów trzeba zwracać uwagę na klasę energooszczędności i pytać o to sprzedawcę. Lodówka bez zamrażalnika – jaką wybrać? Sprawdź w tym artykule. Droższe lodówki zawierają dodatkowe funkcje, takie jak automatyczne ustawienie temperatury, chłodzenia, wyłączanie niepotrzebnego oświetlenia. Im więcej jedzenia w lodówce, tym mocniej ona chłodzi, dlatego warto zwracać uwagę na to, ile się kupuje oraz czy żywność się nie marnuje. Lodówkę należy dopasować do własnych potrzeb, pod każdym względem. Współczesne lodówki posiadają specjalne miejsce na jaja, na zioła, warzywa, a także różnej wielkości przegrody, na odpowiednie jedzenie. Można zwrócić uwagę na to, czy lodówka posiada funkcję NoFrost, co oznacza, że nie zbiera się szron. Powinna mieć specjalny odpływ zbierającej się wody, aby nie trzeba było jej wyłączać, by ją umyć.
Korzyści z lodówki bez zamrażarki
Lodówka bez zamrażarki ma wiele korzyści dla współczesnego mieszkańca, który pracuje i niewiele potrzebuje. Główną jest oczywiście zmniejszony rachunek za prąd, co w obecnych czasach ma ogromne znaczenie. Kolejnym walorem jest oszczędność czasu, gdyż zamrażarkę trzeba stale sprawdzać i w razie nadmiaru szronu myć. Natomiast lodówka bez zamrażarki chłodzona jest praktycznie w stałej temperaturze i ma automatyczna regulację nadmiaru szronu. Warto pamiętać, aby wkładać tylko tyle jedzenia, ile faktycznie jest pojemności w lodówce. W razie potrzeby należy kupić nową, większą dopasowaną do ilości osób w domu oraz jedzenia. Nowoczesne lodówki bardzo łatwo i przyjemnie się myje, sprząta jedzenie w nich i można poukładać je według rodzaju. Mają specjalne szuflady, dopasowaną liczbę półek, a także specjalne pionowe pojemniki na napoje i mleko. Ważne, aby zamykać jedzenie o zbyt intensywnym zapachu, by się one nie przenikały. W lodówkach są już gotowe pojemniki tego typu, które nie przepuszczają powietrza, co dla delikatnych warzyw i owoców jest korzystne. Dzięki temu lepiej zachować ich świeżość i tym samym jedzenie się nie zmarnuje.
Be First to Comment