Press "Enter" to skip to content

Posts published in “Kulinaria”

Kochają go na całym świecie – jak go wykorzystać w swojej kuchni?

Dlaczego go kochamy? Sos serowy do zapiekanki i nie tylko

Co jest wyjątkowego w serze w porównaniu z innymi produktami? Ser jest wyjątkowy z wielu powodów, ale tym, co naprawdę go odróżnia, jest jego wszechstronność w smaku i funkcjonalności. Bo chociaż etapy produkcji sera są stosunkowo ustandaryzowane, niewielkie różnice w przepisie mogą prowadzić do bardzo różnych profili smakowych. Dzięki temu każdy ser ma w sobie prawdziwą regionalność, a każdy producent sera wnosi do rzemiosła swoją własną wiedzę i pierwiastek unikatowości. Dlatego cały świat kocha sery – Włosi Parmezan, Grecy ser Halloumi, a Szwajcarzy – Gruyère.

Jak zapewnić małemu sportowcowi odpowiednią dawkę energii?

Do prawidłowego wychowania w duchu sportu dziecko potrzebuje od rodziców zachęty do ćwiczeń i wsparcia w  osiąganiu wyników. Jednak, aby zadbać o właściwy rozwój małego człowieka i zapewnić mu odpowiednią regenerację po wysiłku, niezbędna jest także właściwa dieta. Ekspertki kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” przekonują, że dobrze skomponowany jadłospis powinien w pełni pokrywać potrzeby energetyczne organizmu oraz dostarczać składników niezbędnych do budowania formy, siły i sprawności. Podstawą diety są węglowodany, stanowiące główne źródło energii i dostarczające ok. 55-65% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ich dobrym źródłem są smaczne, pełne składników korzystnych dla zdrowia kasze.

Polacy nie chcą rezygnować z mięsa i nabiału dla dobra klimatu

Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu. Tymczasem, tylko niewielu z nas byłoby skłonnych do podjęcia takiego kroku w trosce o planetę – pokazują to wyniki najnowszego badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzonego przez Upfield[1].

Międzynarodowy Dzień Sernika – odkryj sekrety twarogowego specjału

Krakowski, wiedeński, nowojorski, japoński – sernik to prawdziwy światowiec! Nic dziwnego, że w wielu krajach można znaleźć różnorodne wersje tego deseru. Zajadali się nim już olimpijczycy w starożytnej Grecji, a receptury z biegiem czasu ewoluowały i dziś wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego czasu bez ciasta, którego podstawą jest biały ser. Niech 30 lipca, czyli Międzynarodowy Dzień Sernika, będzie pretekstem do poznania kilku ciekawostek na temat tego specjału.

Arbuz – wielka bomba witaminowa!

Uzupełni płyny lepiej niż… woda, jego smak zachwyca, a zawarte w nim witaminy i minerały „zasilą” cały organizm. Mało kto wie, że sok z arbuza możesz wycisnąć razem ze skórką, która także jest dla nas źródłem korzystnych składników odżywczych.

Koktajle z białkiem serwatkowym Piątnicy najbardziej innowacyjnym produktem

Koktajle z białkiem serwatkowym OSM Piątnica otrzymały prestiżowe wyróżnienie – Europejską Nagrodę Innowacji Spółdzielczych w konkursie organizowanym przez Cogeca oraz hiszpański bank spółdzielczy Cajamar Caja Rural. W edycji 2020/2021 wzięło udział ponad 100 spółdzielni. OSM Piątnica znalazła się w gronie 6 najlepszych spółdzielni w Europie wyróżnionych za projekty dotyczące zrównoważonego rozwoju.

Dziś Międzynarodowy Dzień Frytek. Jakimi frytkożercami są Polacy?

Ten popularny przysmak z ziemniaków znany jest na całym świecie. Mowa oczywiście o frytkach, które swoje międzynarodowe święto obchodzą 13 lipca. W 2020 roku Polacy zamówili je za pomocą Glovo aż 260 tys. razy, ale wszystko wskazuje na to, że 2021 rok pobije ten rekord. Jak często je zamawiamy? Kiedy najchętniej decydujemy się na frytki i z jakimi dipami? Jakimi smakoszami tego przysmaku są Polacy na tle innych państw europejskich? Odpowiedź znajdziecie poniżej!