Press "Enter" to skip to content

Prosecco, szampan, cava i lambrusco, czyli o winach musujących na lato

Wina musujące to synonim wakacyjnej przyjemności. Są delikatne, finezyjne, orzeźwiające i najlepiej smakują po solidnym schłodzeniu.

–  Wina musujące orzeźwiają, gaszą pragnienie i dobrze komponują się z jedzeniem. Zanim wybierzemy wino musujące, warto sprawdzić skąd pochodzą ich różne typy i na jaką okazję będą pasowały. Na popołudniowy chillout na balkonie, czy ciepły wieczór w przydomowym ogrodzie polecam prosecco i lambrusco, zaś na wyjątkowe okazje warto wybrać szampana, który zachwyci jakością. Dobrym wyborem będzie również cava, która jest również wytwarzana metodą tradycyjną. – mówi Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane

Prosecco
Prosseco to nazwa apelacji wina musującego pochodzącego z regionu Veneto we Włoszech,  które produkuje się ze szczepu glera.  Jest jednym z najchętniej wybieranych win musujących w Polsce zarówno w sklepach jak i restauracjach. Pamiętajmy, że prosecco  powinno być zawsze podawane z butelki i pochodzić wyłącznie z Veneto – nie dajmy wprowadzić się w błąd winom z innych włoskich regionów, które wytwarzają wina musujące o swoich specyficznych nazwach nawiązujących do oryginalnego prosecco.

Lambrusco
Lambrusco to wino musujące z regionu Emilia-Romana we Włoszech, które dawniej było kojarzone ze słodkim winem o słabej jakości. Aktualnie stanowi dobrą alternatywę dla win musujących z „głównego nurtu”. Powstaje ono na bazie różnych odmian należących do rodziny szczepów lambrusco. Jest to czerwone wino o niewielkiej zawartości alkoholu wytwarzane taką samą metodą jak prosecco. Wersja amabile (lekko słodka) pasuje zarówno do delikatnych deserów jak i dań z grilla.

Cava
Cava to hiszpańskie wino musujące wytwarzane tą samą metodą co szampan. Proces fermentacji, którego skutkiem jest powstanie dwutlenku węgla przebiega w butelce zamkniętej kapslem. Dzięki takiej metodzie produkcji najlepsze cavy osiągają jakość porównywalną do szampanów, pomimo że wytwarzane są z zupełnie innych szczepów. Najlepsze, hiszpańskie wina musujące najczęściej wytwarzane są z takich odmian winorośli jak parellada, macabeo i xarello.

Szampan
Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla francuskich win musujących wytworzonych tradycyjną metodą w regionie Szampanii. Słynie z kultowej jakości oraz zawrotnych cen. Kojarzy się głównie z nazwami słynnych domów szampana oraz z dwoma szczepami: pinot noir i chardonnay. Jednak ostatnio coraz popularniejsze stają się wina z odmiany pinot meunier wytwarzane przez małych producentów.

Brut, dry, seco – oznaczenia win musujących

– Na butelkach win musujących spotkamy różne oznaczenia, których znajomość przyda się przy dokonywaniu zakupów. Przede wszystkim pamiętajmy o specyficznej dla tych win skali słodkości. „Brut” świetnie komponuje się z jedzeniem, ale możemy podawać go również jako aperitif. Zazwyczaj jest lekko wytrawny, co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. „Sec” w przypadku win musujących oznacza wyraźną słodycz. Pamiętajmy jednak, że w przypadku win spokojnych będzie to wino wytrawne. Słodkie wina musujące możemy podawać do deserów lub w ich miejsce na koniec posiłku. – wyjaśnia Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane

Przedstawiamy określenia dla win musujących w kolejności od najbardziej wytrawnych
do najsłodszych:

1. brut nature (bardzo wytrawne)

2. extra brut

3. brut

4. extra dry, extra sec, extra seco

5. dry, sec, seco

6. demi sec, semi seco

7. doux, sweet, dulce (słodkie)

Jak szybko schłodzić wino musujące?

– Aby w pełni docenić smak i aromat win musujących, je powinniśmy schłodzić do 8°C. Jeśli jednak zapomnimy o wstawieniu butelki na kilka godzin przed otwarciem do lodówki to są dwie, dużo szybsze metody. Pierwsza: owijamy butelkę ręcznikiem papierowym zmoczonym w zimnej wodzie i wkładamy wino do zamrażalnika na 15-20 min. Druga to wymieszanie solidnej porcji soli z kostkami lodu i zimną wodą w misce lub coolerze, i włożenie tam butelki wina na kilkanaście minut. – podpowiada Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane.

Be First to Comment

Dodaj komentarz